Työmotivaatio ja terveys

Useimmat meistä haluavat olla terveitä, ja jaksaa tehdä töitä niin kauan kuin se tuntuu mieleiseltä. Mutta monet meistä omalla toiminnallaan saavat oman terveytensä tilaan, joka vaikeuttaa työntekoa. Esimerkiksi tupakoinnista on laskettu koituvan työnantajalle keskimäärin 2500 euron kulut per tupakoitsija, mutta tekevätkö työnantajat tässä asiassa mitään tupakoinnin loppumiseksi, paitsi laittavat kieltoja ja kenties merkitsevät jonkin paikan tai alueen tupakointipaikaksi. Millä tavoilla työnantaja voisi kehittää työmotivaatiota ja edistää myös terveyttä pyrkimällä lopettamaan tupakoinnin työpaikalla, ja kenties kokonaan työntekijöidensä osalta? Onko työnantajalla antaa porkkanaa kannusteeksi?

Esimerkiksi Zonnic tupakoinnin lopettamisen apuna, tai vastaavat nikotiinituotteet voisivat hyvin kuulua yrityksen tarjoamiin palveluihin, todennäköisesti niihin kulutettu investointi tulee nopeasti takaisin parantuneena tuottavuutena ja vähentyneinä poissaoloina. Nikotiinituotteet kuten nikotiinipussit ovat täysin tupakattomia tuotteita, jossa on vain entisen tupakoitsijan tarvitsema nikotiiniannos. Näillä tupakointi on helpompaa lopettaa, kunhan entinen tupakoitsija itse haluaa lopettaa – ja työnantaja voi tukea tätä helposti. Nykyaikaisen tutkimuksen mukaan muutenkin taukojen pitäminen, ohjatustikin, lisää tuottavuutta.

Terveyden edistäminen

Yhdessä vaiheessa erilaiset karkkiboxit tulivat työpaikoille, mutta onko se oikea tapa edetä terveyden suhteen? Me syömme jo muutenkin liikaan sokeria, suolaa ja rasvoja, joten työpaikoille olisi kyllä mahdollista järjestää myös oikeasti terveellisiä välipaloja ja terveellisiä tapoja – pienellä vaivalla ja kustannuksella. Esimerkiksi kerran viikossa voisi työpaikoilla vierailla hieroja, jolta voisi varata aikoja etukäteen. Pieni kustannus yritykselle mutta parhaimmillaan valtava merkitys niin työmotivaatiolle kuin terveydelle – varsinkin jos ollaan toimistotyössä ja istutaan paljon, pienet liikuntatuokiot ja venytykset olisivat todella tärkeitä. Näitä pieniä liikuntatuokioita voisi tulla vetämään paikallisen urheiluseuran valmentaja tai paikallinen personal trainer, sillä tuskin kukaan nyt yksinään alkaa säännöllisesti venyttelemään, mutta ohjatusti kaikki halukkaa pääsevät mukaan miettimättä, mitä se kaveri oikein miettii, jos alan tässä venytellä keskellä päivää. Taukoliikuntaan on saatavilla myös verkkosovelluksia, eikä valmentajaa välttämättä tarvitse edes tilata paikanpäälle!

Entä sitten jos on siirtynyt etätöihin? Ohjattu taukojumppa nyt myös etänä saatavissa verkossa! Lisääntyneet etätyöt ja sitä kautta vähentynyt liikunta ja aktiivinen työn tauotus luovat henkilöstön terveydelle uusia paineita, ja siksi on saataville tullut myös online verkkotaukojumppaa – eikä tätä kannata itse maksaa, vaan yritys voi tarjota taukojumpan etätyöntekijöilleen työhön kuuluvana osana.

Nykyaikainen työnteko ei enää monestikaan vaadi paljon liikkumista tai voimankäyttöä. Suuri osa ihmisistä viettää työpäivänsä istuen tietokoneen ääressä, eikä fyysisiä ponnisteluita tule kahvikupin nostamista enempää. Ryhti painuu kasaan ja pitkäaikainen seisominen tuntuu työläältä. Mutta kun töissä tai etänä tarjotaan mahdollisuus taukojumppaan ja saadaan henkilöstä lähtemään siihen mukaan, niin siitä hyötyy niin yritys kuin työntekijätkin.

Taukoliikunnan avulla saadaan kroppaa tasapainotettua, sillä lihakset, nivelet ja tukirakenteet saavat tasaisemmin kuormitusta. Kun meillä on hyvä olo kehossa, voimme myös henkisesti paremmin. Taukojumppa lisää tehokkuutta, keskittymiskykyä, vireyttä ja uuden oppimista.

Työnantaja ja tupakoitsija

Savuton työpaikka on kaikkien etu ja työnantaja voi halutessaan kieltää tupakoinnin työajalla. Työnantajan pitäisi myös tavoitella tupakoinnin aloittamisenkin ehkkäisemistä ja edistää tupakoinnin lopettamista – jopa kenties tarjoamalla liikuntaetuja? Samalla kuitenkin vastaavat edut pitää olla saatavilla myös niille työntekijöille, jotka eivät polta.

avuton työympäristö suojaa myös tupakoimattomia passiiviselta tupakoinnilta. Ympäristön tupakansavulle altistuminen ja sen ehkäiseminen ovat merkittävä kansanterveydellinen asia. Tupakointi heikentää työntekijöiden työssä jaksamista ja aiheuttaa työnantajalle ylimääräisiä kustannuksia.

Työnantaja voi esimerkiksi investoida kunnolla työntekijöiden taukotiloihin ja tehdä niistä viihtyisiä, savuttomia tiloja, jotka tarjoavat miellyttävän taukohetken ja hengähdystauon rutiinitöistä.

Trackbacks & Pings

  • Työmotivaatio ja uuden suunnan etsiminen - Työmotivaatio nousuun :

    […] Työmotivaatio on tärkeä tekijä, joka vaikuttaa työsuoritukseen, työtyytyväisyyteen ja yleiseen hyvinvointiin työpaikalla. Jos henkilö ei ole motivoitunut työssään, se voi johtaa väsymykseen, stressiin ja lopulta jopa masennukseen. […]

    1 vuosi ago

Vastaa